vervangen schijven van grootzeil- en genuaval

Moderator: admin

Plaats reactie
wrotter
Berichten: 1
Lid geworden op: vr 01 okt 2021 1:46 pm
Contacteer:

vervangen schijven van grootzeil- en genuaval

Bericht door wrotter »

Sinds een paar jaar ben ik de trotse bezitter van een FS28. Ik vind dat zowel het hijsen als het strijken van het grootzeil als het hijsen van de 135% rolgenua steeds moeilijker gaat. Sinds dit jaar heb ik een nieuw grootzeil met nieuwe leuvers en die glijden goed. Bij inspectie van de wieltjes/katrollen/schijven van de vallen onder en boven in de mast blijkt dat er nogal wat speling in zit. Ik zou ze dus graag vervangen. Weet iemand of die onderdelen nog ergens te koop zijn? Ik heb ook gehoord dat je ze anders zou kunnen/moeten laten namaken.
In mijn FS28 zaten 10 mm vallen. Is dat de oorspronkelijke maat? Hiermee hangt natuurlijk ook de breedte (van het loopvlak) van de schijven af. De overige lijntjes zijn meestal 8 mm.
Ik heb wat foto's gemaakt ter illustratie.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
jxd
Berichten: 5
Lid geworden op: di 08 jun 2021 3:08 pm
Contacteer:

Re: vervangen schijven van grootzeil- en genuaval

Bericht door jxd »

Ik denk dat je meer kans maakt door dezelfde vraag op zeilersforum te stellen. Er zit helaas niet zoveel leven meer in dit forum.

PS veel oorspronkelijke Friendship onderdelen kun je nog steeds bestellen bij Navisale Lemmer(https://navisale.nl/), je moet dan mailen voor het betreffende onderdeel. Maar wees gewaarschuwd: extreme prijzen.
Ik wil voor voor dit seizoen op mijn boot ook diverse schijven (oa die van de grootzeilval) vervangen, denk dat we meeste kans maken bij een online watersport shop, zie diverse sites die ook losse schijven verkopen.
Gebruikersavatar
admin
Site Admin
Berichten: 223
Lid geworden op: di 08 nov 2011 12:48 am
Contacteer:

Re: vervangen schijven van grootzeil- en genuaval

Bericht door admin »

Een goed alternatief kan zijn: na laten maken bij een bedrijfje dat in rvs is gespecialiseerd. De prijs kan verrassend meevallen.
Ooit mijn mastvoet laten namaken uit de brokstukken van aluminium. Twee dagen in Amsterdam gelegen en hij was klaar. Nooit geen probleem meer gehad. Kan even niet op de naam komen, klein bedrijfje in Leiden, ze adverteerden ook in de Waterkampioen. Er zijn vast wel meer van dat soort bedrijfjes.
Karel10.50
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 03 jan 2016 10:58 am
Contacteer:

Re: vervangen schijven van grootzeil- en genuaval

Bericht door Karel10.50 »

Je kan ook de bestaande gaten uitdraaien en busjes er in persen
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten